Hackerul clujean care a spart site-ul președinției, scapă

Magistrații Tribunalului Cluj au dispus în cursul acestei săptămâni revocarea măsurii controlului judiciar dispusă împotriva tânărului Borș Uifălean Simion Toader, acuzat de săvârșirea infracțiunii de acces fără drept la un sistem informatic, hotărârea instanței fiind însă atacabila cu contestație, potrivit bzc.ro

” În temeiul art. 362 rap. la art. 208 al. 5 și la art. 207 al. 5 Cod Procedura Penală constată că temeiurile ce au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpatul B. (în prezent B.U.) S.T. nu mai subzista și în consecință revoca măsură preventivă a controlului judiciar față de inculpatul B.(în prezent B.U.) S.T. În bază art. 275 al. 3 Cod Procedura Penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcină acestuia”, se arată în încheierea instanței clujene, care poate fi atacată cu contestație în termen de 48 de ore.

În 2014, Simion-Toader Borș Uifălean a fost arestat de DIICOT Cluj pentru accesarea ilegală a unui sistem informatic – acesta ar fi spart serverul pe care era găzduit site-ul președinției. Acesta a depus o contestație privind durata procesului, care a început în ianuarie și a avut până acum 14 termene. Cererea a fost respinsă de Tribunalul Cluj-Napoca, așa cum i-au fost respinse și doleanțele anterioare de a părăsi țara pentru a merge în vacanță, respectiv pentru participarea la anumite proceduri medicale.

Tânărul în vârstă de 37 de ani a mai fost acuzat de către procurorii DIICOT că ar fi furat datele a 62.000 de carduri bancare, cu ajutorul cărora a obținut peste 640.000 de lei. În plus, acesta ar fi spart și site-ul Președinției, folosindu-se de soft-uri specializate.

Citește și Hackerul care a spart site-ul președinției, nemulțumit de celeritatea instanțelor clujene
În luna aprilie a anului trecut, instanță înlocuia măsură arestului la domiciliu cu cea de control judiciar, printre obligațiile impuse de către instanță fiind și aceea de a nu folosi vreun sistem informatic, inclusiv telefonul mobil, obligație care în cursul ulterior al procesului a fost înlăturată. Tribunalul Cluj l-a mai obligat pe Simion Borș să comunice periodic, și anume lunar, informații relevante despre mijloacele sale de existența.

Tot în iulie anul trecut Simion Borș cerea voie să părăsească țara pentru a merge în concediu de odihnă, cerere respinsă de instanță. Acesta a încercat și la termenul din septembrie să meargă peste hotare, de data această „în vederea deplasării în Spania pentru a participă la numite proceduri medicale”.

Tot în iulie anul trecut Simion Borș cerea voie să părăsească țara pentru a merge în concediu de odihnă, cerere respinsă de instanță. Acesta a încercat și la termenul din septembrie să meargă peste hotare, de data această „în vederea deplasării în Spania pentru a participă la numite proceduri medicale”.

Potrivit procurorilor, „În perioadă 2010-martie 2014, Borș, care locuiește în Cluj-Napoca și nu are ocupație, a deținut fără drept datele a 62.000 carduri bancare unice, date care au fost obținute în mod ilicit și care permiteau, în urmă accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operațiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimțământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali.

Bărbatul este suspectat că a transmis în mod neautorizat către alte persoane un număr de 3.449 de cârd-uri bancare unice, conținând date de identificare ale unor carduri bancare aparținând unor utilizatori, date care au fost obținute în mod ilicit.

Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de carduri bancare transmise de numitul B.S.T., în mod neautorizat, erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram sus numitului sau numitei U.A. (Uifălean Alexandra), ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziționarea și tranzacționarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Valoarea monedelor virtuale deținute de către clujean era transformată în monedă convențională-USD sau Euro și ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A.

Din aceste conturi, susnumitii efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obținute în vederea achiziționării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obținute în urmă săvârșirii infracțiunilor identificate până la acest moment în cauza este de 643.564 lei”, arată rechizitoriul.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 USD, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii”, comunicau procurorii la momentul reținerii lui Borș.

Atacase site-ul președinției

Tânărul Simion-Toader Borș Uifălean mai este acuzat de către procurori de faptul că ar fi accesat, fără drept, sistemului informatic al server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Președinției României, accesul la acest sistem informatic fiind restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obținerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deținute și utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice.

„S-a reținut că, în data de 21.01.2013, au fost inițiate în intervalul orar 11:03-13:26, atacuri asupra server-ului (…) site-ul oficial al Președinției României, atacuri de tip SQL Injection care au avut că sursă IP -ul (…) înregistrat pe numele societății (…) prin folosirea fără drept a unor programe informatice utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice, programe informatice deținute de utilizatorul sistemului informatic de la care au fost efectuate atacurile informatice sus menționate, prin accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduiește server-ului (…) sistem informatic pentru care accesul era restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obținerii de date informatice;
Detalii: http://gazetadecluj.ro/hackerul-clujean-care-spart-site-ul-presedintiei-scapa-de-masura-controlului-judiciar/