Un notar din Cluj a șters un articol din legea de combatere a evaziunii fiscale

Un notar public din Cluj a obținut declararea neconstituțională a unui articol din legea de combatere a evaziunii fiscale, iar de astăzi articolul nu se mai aplică.

Cei care retin de la angajati taxe si contributii, dar nu le vireaza la stat, scapa de inchisoare. De azi, un articol din Legea evaziunii fiscale devine inaplicabil, anunță avocatnet.ro. Fapta era prevăzută de articolul 6 dinLegea nr. 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, care a fost declarat neconstituțional. Articolul prevedea că: ”Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.” Acesta a fost declarat neconstituțional, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial în 6 iulie.

”Potrivit Constitutiei, prevederea declarata neconstitutionala este suspendata timp 45 de zile de la data publicarii deciziei CCR in Monitorul Oficial, perioada in care dispozitia nu mai este aplicabila. Daca pe durata celor 45 de zile Parlamentul sau Guvernul nu vor pune in acord prevederea neconstitutionala cu dispozitiile Constitutiei, efectele juridice ale acesteia vor inceta definitiv. Termenul de 45 de zile in care institutiile abilitate ar fi trebuit sa puna in acord cu Constitutia art. 6 din Legea evaziunii fiscale expira, dupa calculele noastre, astazi, 20 august 2015.”, scrie avocatnet.ro

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată la Curtea de Apel Cluj de notarul public Mihaela Chiș din Cluj-Napoca. ”Prin Încheierea din 20 octombrie 2014, pronunțată în Dosarul nr.1.296/33/2013, Curtea de Apel Cluj — Secția penală și de minori a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, excepție ridicată de Mihaela Liliana Chiș într-o cauză penală având ca obiect săvârșirea infracțiunii de reținere și nevărsare, cu intenție, a sumelor reprezentând impozit sau contribuții cu reținere la sursă.

Detalii:http://www.clujust.ro/un-notar-din-cluj-a-sters-un-articol-din-legea-de-combatere-a-evaziunii-fiscale/